[...] zastanawiamy się, co można z tym zrobić?. Oczywiście można próbować tuszować to odpowiednim makijażem, ale to raczej tylko panie mają taką możliwość. Czy da się jednak jakoś wpłynąć na szczuplejszy wygląd twarzy? Oto kilka wskazówek. Pij więcej wody Picie dużej ilości wody jest mocno powiązane z utratą kilogramów, która może być skutecznym [...]
[...] co ich świeże odpowiedniki, a w niektórych przypadkach nawet więcej. Jednak niektóre rodzaje przetwarzania żywności mogą niszczyć kluczowe składniki danego warzywa takie jak azotany znajdujące się m.in. w burakach. O ile wybór mrożonek wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem, o tyle w przypadku warzyw konserwowych przechowywanych w [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Powodem do napisania tego artykułu ponownie, był komentarz jednego z Czytelników, który zacytuję poniżej: "Masa na stare lata - zastanawiam się, czy warto?" Jeśli jednak waga poszła w dół (analogicznie, w górę), musisz w kolejnym tygodniu odpowiednio zareagować (jeść więcej lub mniej). Pamiętaj, Twoim celem jest, po tygodniu, zanotowanie tej [...]
[...] Czynników jest wiele. Pytanie brzmi — czy na wydajność ćwiczeń wpływa także Twój mikrobiom jelitowy? Z pewnością nie raz o nim słyszałeś, ale czy wiesz, co to jest i jakie pełni funkcje? Czym jest (mikrobiota) mikrobiom jelitowy? Mikrobiom jelitowy składa się z bilionów mikroorganizmów i ich materiału genetycznego, które żyją w przewodzie [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
[...] dane, naukowcy nie zaobserwowali znaczących różnic podczas 8-tygodniowego eksperymentu pomiędzy badanymi grupami. Twierdzi się, że białko z grochu jest tak samo skuteczne, jak białko pochodzenia mlecznego. Sportowcy wybierający proteiny z grochu będą czerpać podobne korzyści z treningu, jak osoby stosujące białka serwatkowe. Przeczytaj także: [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak okres występujący zwykle parę dni po rozpoczęciu diety, w których organizm próbuje się przystosować do nowych warunków, jakim jest pojawienie się ketozy. Keto-grypa może sprawiać, że ludzie odczuwają mdłości, są osłabieni, rozdrażnieni i bardzo, ale to bardzo, czują potrzebę zjedzenia cukru. [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] Względnie bezpieczne są napoje, które dostarczają <2% etanolu, ale to nie znaczy, że są lepsze niż woda z węglowodanami i elektrolitami. Kiedyś naukowcy sprawdzili, jak doraźnie niewielka ilość alkoholu w postaci piwa wpłynie na nawodnienie po treningu. Spożywano ~736 mL napojów. Grupy pijące piwo z alkoholem dostarczały 12,1 g etanolu [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
Prędzej czy później trening przestaje działać lub zastój pojawi się z zupełnie innych przyczyn. Uwzględniając złożoną naturę wspomnianej problematyki, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad. Ma to szczególne znaczenie w dobie Facebooka, Instagrama oraz popularnych blogów. Zasada 6: „Trzymaj się podstaw” Wiem, iż siłownie są pełne maszyn, ale [...]
[...] czynnikiem, który może sprzyjać zwiększaniu masy ciała. Nieco gorzej wygląda sytuacja z niektórymi owocami, szczególnie jeśli są spożywane w postaci soków, przecierów jako wysokoprzetworzone i słodzone desery, wsady owocowe w jogurtach słodzonych cukrem itd. Podsumowanie Wbrew obiegowym opiniom nie istnieją dowody na to, iż wykluczenie z [...]
[...] to np. osteoporoza, choroba Alzheimera, zespół słabości, otyłość, cukrzyca, hipercholesterolemia, nadciśnienie, niewydolność serca i choroba niedokrwienna serca. Zakres, w jakim niedobór testosteronu jest zaangażowany w patogenezę tych stanów lub w których podawanie testosteronu może być przydatne w ich leczeniu, jest obszarem bardzo [...]
[...] 169 cm, 2 miejsce w kat. OVERALL oraz 1 miejsce w Grand Prix Binkowski Resort 2016 oraz 2017 w kat. bikini fitness do 168 cm. Zadaliśmy parę pytań przepięknej Żanecie, więc jak chcecie dowiedzieć się więcej o jednej z bardziej znanych zawodniczek Bikini Fitness w Polsce, koniecznie przeczytajcie nasz wywiad! Czym zajmujesz się prywatnie? [...]
[...] typem sylwetki, uwarunkowaniami hormonalnymi. Osoby narzekające na „kiepskie przyrosty” jedzą za mało, czasem w sposób aż nadto widoczny. Z kolei kobiety, które opowiadają, jakie mają straszne problemy z redukcją tkanki tłuszczowej, kultywują picie napojów słodzonych, sięgają po jogurty, ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, [...]
[...] mięsa dzień w dzień? Dlatego nie dziw się, że odżywki białkowe tak dobrze się sprzedają. Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Mit. Zarówno WPI, jak i WPC (podobnie, jak WPH) mają najlepsze wyniki w obu skalach oceny jakości protein. Jest to pełnowartościowe białko zwierzęce. O wiele więcej wątpliwości budzą białka [...]
[...] choliny z żółtek jajek zostało zamienionych w TMAO. Wpływ TMAO na zdrowie należy ustalić w innych badaniach w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL. O tym pisałem m.in. Tutaj: szeroko przytaczając badania naukowe i opracowania. Podsumowanie Nic nie wskazuje, by cholesterol pokarmowy był wrogiem. [...]
[...] metody terapii”, które nie mają nic wspólnego z medycyną, a więcej z „zabiegami szamanów” lub ze stanem wiedzy znachorów w średniowieczu. To tak, jakby na współczesnym polu walki posługiwać się mieczem, tarczą i zbroją lub w dobie atomowych okrętów podwodnych – żaglowcami. Największe błędne tezy Marion [...]